Mijn verhaal
Hé, ik ben Charlotte. Erkend diëtiste, diabeteseducator en oprichtster van Food Ateljee. Ik word helemaal enthousiast van alles wat met voeding en gezonde levensstijl te maken heeft. In mijn vrije tijd vind je me waarschijnlijk in de keuken, buiten in mijn moestuin, op mijn yogamat of gezellig bij mijn man en dochtertjes.
In 2015 studeerde ik af als diëtiste en vervolgens specialiseerde ik me nog verder tot diabeteseducator en oncologisch diëtist. Deze opleidingen boden mij een goede basis om te starten in het werkveld, maar ik merkte toch dat ik ergens op mijn honger bleef zitten.
Door praktijk- en eigen ervaringen kwam ik er al snel achter dat het louter naleven van allerlei voedingsregels niet altijd gelijk staat aan het positieve resultaat waar we naar streven en dat voeding maar één stukje van de puzzel is.
Hoewel ik in de basis (dacht ik) een tamelijk ‘gezond’ eetpatroon had, voelde ik me niet zo goed. Ik kampte zelf met gezondheidsklachten zoals eczeem, astma, allergieën, vermoeidheid en continue stress, waardoor ik me heel onzeker en gefrustreerd voelde.
Ik had al heel wat behandelingen (anti-allergiemedicatie, cortisone,..) geprobeerd, maar dit was steeds zonder duurzaam resultaat. Ik kon me moeilijk neerleggen bij het feit dat ik de rest van mijn leven met mijn klachten zou ‘moeten leren leven’ en ging op zoek naar oplossingen.
Ik begon mijn zoektocht naar een holistische benadering van welzijn en focuste me op de dingen die ik wél onder controle had. Ik besloot om een ander perspectief aan te nemen: in plaats van gefrustreerd te zijn en mijn lichaam te ‘straffen’ voor het feit dat het mij ‘in de steek liet’, begon ik mijn lichaam te appreciëren voor het aangeven dat er iets niet in balans was. Door middel van zelfonderzoek en experimentatie ontdekte ik de kracht van voeding en levensstijl in het bevorderen van mijn algemene welzijn. Ik bestudeerde het verband tussen chronische ziekten, voeding, stress, bloedsuikerspiegel, onze darmen en ik paste mijn eet- en leefgewoontes aan. Mijn klachten begonnen stilaan te verminderen en ik voelde me steeds beter. Ik leerde dat voedzaam eten (mét een gezonde balans) niet alleen een manier was om mijn lichaam te voeden, maar dat het ook de grootste vorm van zelfrespect en zelfzorg was. En in tegenstelling tot mijn eerdere opleidingen, die zich vaak richtten op het bestrijden van symptomen, kwam er steeds meer interesse in hoe ik een gezonde levensstijl kon inzetten bij mijn cliënten die kampten met chronische gezondheidsklachten.
In mijn behandelingen vind ik het daarom belangrijk om dieper in te gaan op wat mogelijke onderliggende oorzaken kunnen zijn van bepaalde klachten of ziekten. Terugkeren naar de essentie en leren begrijpen hoe het lichaam werkt, op een holistische manier. De focus van mijn advies is om opnieuw te leren luisteren naar je lichaam en erop te vertrouwen dat je lichaam zelf aangeeft wat het nodig heeft of wanneer het uit balans is. Ik begeleid je graag bij je zoektocht naar hoe we het lichaam optimaal kunnen voeden en zo het zelfhelende vermogen van ons lichaam kunnen ondersteunen.
Change comes from love, from self-compassion and finding a middle ground’
– ROBYN CONLEY DOWNS
Gezondheid: een holistische aanpak
Gezond zijn gaat niet alleen over het eten op je bord, maar ook over de manier waarop we ons leven leiden: de balans tussen werk en ontspanning, slaapgewoonten, stress en ons emotionele welzijn. Daarom geloof ik in een holistische aanpak, waarbij we elk onderdeel van jouw welzijn integreren in de behandeling om zo een duurzame levensstijl te creëren waar jij je goed bij voelt.
Want wanneer we aan onze gezondheid willen werken, hebben we doorgaans de neiging om ons te beperken tot de pijlers voeding en lichaamsbeweging. Er wordt hierbij echter weinig rekening gehouden met onze gedragingen, emoties, barrières en overtuigingen die van invloed zijn op wat, hoe en waarom we eten of klachten vertonen. Want wees eerlijk.., louter en alleen vertellen wat je beter wel of niet eet, gaat niet de duurzame oplossing zijn waar je naar op zoek bent om de gezondste versie van jezelf te worden. Door rekening te houden met de impact van leefstijlfactoren zoals stress en slaap, je sociale connecties, mindset, je emotioneel welzijn en individuele behoeftes, hebben we de mogelijkheid om jouw situatie, eetgedrag en gezondheidsklachten vanuit een bredere lens te bekijken en te ontdekken welke stappen er nodig zijn om jouw gezondheidsdoelen te behalen.
Gezondheid als één geheel
In plaats van alleen symptomen te behandelen, proberen we binnen de holistische/integratieve gezondheid naar de onderliggende oorzaken van ziekten en/of klachten te zoeken. Dit kan betekenen dat een behandeling niet alleen medische interventies omvat, maar ook aanpassingen in dieet, levensstijl, psychologische begeleiding en ondersteuning voor relationele of spirituele behoeften. Alles is uiteindelijk met elkaar verbonden.
Mind-body connectie
De mind-body connectie verwijst naar de wederzijdse invloed en interactie tussen onze geest (mentale/emotionele toestand) en lichaam (fysieke gezondheid). Deze verbinding suggereert dat onze gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedragingen niet alleen invloed hebben op ons mentaal welzijn, maar ook op onze fysieke gezondheid, en omgekeerd. Denk bijvoorbeeld aan hoe stress of angst gelinkt zijn aan hoge bloeddruk of spijsverteringsklachten. En omgekeerd hoe het verbeteren van je fysieke gezondheid bijdraagt aan een betere mentale toestand.
Gepersonaliseerde aanpak
Ieder individu is uniek en vraagt een individuele aanpak die op maat is afgestemd. Er is geen one-size-fits-all aanpak of één specifiek eetpatroon dat voor iedereen werkt. Factoren zoals genetica, levensstijl, culturele achtergrond, persoonlijke voorkeuren, gezondheidsdoelen, psychologische en emotionele aspecten variëren van persoon tot persoon, wat vraagt voor een gepersonaliseerde benadering.
Mijn filosofie
For a simple, healthy life full of joy
Voedzaam eten
Voedzaam eten gaat over meer dan alleen het kiezen van de “juiste” ingrediënten; het gaat om het vinden van een goede relatie met voeding en een gezonde balans die ruimte laat voor de voedingsmiddelen waar je van houdt, zonder restricties of schuldgevoelens. Het gaat niet om het zoveelste tijdelijke dieet, maar om het creëren van een duurzame levensstijl die simpel, gezondheidsbevorderend én fun is. Leren luisteren naar ons lichaam, genieten van pure, onbewerkte voedingsmiddelen en plezier hebben in het proces van koken en eten zijn hierbij cruciale elementen.
Slaap & rust
Je lichaam rust geven is essentieel voor een goede gezondheid. Je slaapkwaliteit heeft immers invloed op alles, van je energieniveaus tot jouw voedingskeuzes. Tijdens je slaap kan je lichaam zich herstellen. Voldoende slaap zorgt voor een betere mentale gezondheid, een verhoogde concentratie, een gezonder immuunsysteem, minder stress, een verbeterde gemoedstoestand en zelfs een beter metabolisme. Naast slapen is voldoende rusten nodig voor herstel. Je kan immers niet altijd in de on-modus staan.
Stress management
Je zenuwstelsel in balans brengen is een cruciale stap bij de behandeling van chronische gezondheidsklachten. Stress kan immers een grote impact hebben op ons algemeen welzijn en het is een belangrijke factor bij verschillende gezondheidsproblemen. We leven in een wereld die productiviteit verheerlijkt, maar ontspanning biedt ons net de ruimte die je nodig hebt om te reflecteren en je batterijen op te laden. Zorg op tijd voor ontspanning en zoek manieren voor hoe je kan omgaan met stress. Dagelijks rituelen zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga, luisteren naar rustige muziek, lezen kunnen je hierbij helpen.
Beweging
Beweging is zó belangrijk. Het doet de energie door je lichaam stromen, het boost je metabolisme, het helpt je om afvalstoffen kwijt te geraken en het zorgt voor afgifte van natuurlijke endorfines die je een goed gevoel geven.
Connectie & zingeving
Betekenisvolle en verbindende relaties met je naasten, alsook de relatie die je hebt met jezelf, hebben een belangrijke impact op jouw gezondheid. Ze bieden jou zingeving en geven de nodige ondersteuning, aanmoediging en motivatie die helpend zijn om je doelen te kunnen bereiken.
Mindset & positiviteit
Mindset is alles. Omring jezelf met positieve en ondersteunende gedachten of denkpatronen die je op weg helpen naar de persoon die je graag wil zijn. Het beoefenen van een positieve ingesteldheid creëert voldoende veerkracht die cruciaal is bij de ups en downs doorheen jouw gezondheidstraject.
EEN BEETJE OVER MEZELF
fun facts about me
HIER WORD IK BLIJ VAN:
Mijn man en dochtertjes – reizen en andere (eet)culturen leren kennen – een goed boek lezen – podcasts – de geur van lekker eten – wandelingen in de natuur – minimalisme & slow living – pilates – een opgeruimd huis – planten – food markets – kringloopwinkelgelukjes – lunchen met vriendinnen
IN MIJN VRIJE TIJD
Ben ik meestal in mijn moestuin of keuken te vinden – probeer ik graag nieuwe recepten uit – verdiep ik me in fotografie – lees ik een boek – en ik ben altijd te vinden voor een lange wandeling in de natuur.
DINGEN DIE JE NOG NIET WIST
Ik ben erg onhandig – en ik aai elke kat die ik tegen kom.
IK EET GRAAG
Eigenlijk al het Mediterraans eten, guacamole, lasagne, nectarines en homemade fruitgebakjes.